KÖY YUMURTASI NASIL ANLAŞILIR? KÖY YUMURTASININ BESİN DEĞERLERİ VE YARARLARI

Yumurta çok besleyici faydalı bir besin. Fakat yumurta seçerken dikkat etmeli ve gerçekten sağlıklı olan yumurtayı almalıyız. Köy yumurtası en sağlıklı ve besin değeri yüksek yumurtadır. Çünkü köy tavukları özgürdür ve doğal beslenir. Tavuk çiftliklerindeki tavuklar özellikle hızlı yumurtlamayı sağlayan suni yemler ile beslenir, besin değeri daha düşüktür. Köy yumurtası kadar sağlıklı değildir.

Köy yumurtası nasıl anlaşılır?

Yumurta alacaksınız ve köy yumurtası olup olmadığını nasıl anlayacaksınız. Çocuklarınızı sağlıklı ve besin değeri yüksek köy yumurtası ile beslemek için yumurta alırken dikkat etmeli. Eğer yumurtanın kabuğu sağlamsa, pis kokmuyorsa, suya konduğunda yüzmüyorsa, haşladığınızda yumurta kabuğunun altından regarenk bir görünüm çıkmamaışsa bu yumurta köy yumurtasıdır ve sağlıklıdır. Birde yumurta kırıldığında sarısı dağılmıyorsa bu yumurta tazedir ve besin değeri yüksektir.

Yumurtanın Besin Değerleri:

Bizler yumurtanın yüksek protein oranına sahip bir besin olduğunu genellikle biliriz. Bunun yanında yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerir. Protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurta, özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşır. Yumurta içeriğindeki kolin maddesi ile beynin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Uzmanlar özellikle gelişim çağındaki çocukların her gün bir adet yumurta yemesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca yumurtanın içeriğinde bulunan lösin amino asidi sayesinde yağ yakmak için çok faydalı olduğu ispatlanmıştır. Kahvaltıda haşlama yumurta yemek zayıflamaya da yardımcı oluyor.

Köy Yumurtasının Faydaları:

* Yumurta içeriğindeki lutein maddesi sayesinde görmede azlığına yol açan maküler dejenerasyonu azaltır.
* İçerdiği kolin ile bellek ve öğrenme kapasitesini artırır.
* Asetilkolini artırır.
* Yumurta sarısı kalsiyumdan ve karotenoidlerden zengindir.
* Çinko içeriği yüksektir.
* Magnezyum içeriği yüksektir bu nedenle migren, fibromiyalji gibi rahatsızlıklara çok iyi gelir.
* Antioksidan ve antienflamatuvardır.
* Omega-3’ten zengindir.
* A, D, K vitaminleri, demir, selenyum, riboflavin ve niasinden zengindir.

Yumurta nasıl saklanır?

Yumurtalar buzdolabının orta ve alt raflarında orijinal karton ambalajlarında saklanmalıdır. Genel bir alışkanlık olmasına rağmen buzdolabının kapağında yumurta saklamak, sıcaklığın en yüksek olduğu alan olduğundan uygun değildir.

Yumurta yıkanmadan saklanır. Çünkü üzerinde koruyucu bir tabaka vardır ve su ile temas ettiğinde bu tabaka kaybolarak dış etkenlere duyarlı bir hale gelir. Özellikle çiğ etlerin, diğer çiğ gıdaların ve bunlardan damlayacak suların teması engellenmelidir. Yumurtalı yiyecekler kapalı kaplarda saklanmalıdır. Diğer tüm çabuk bozulan gıdalar gibi oda sıcaklığında iki saatten uzun tutulmamalıdır. 65 derecenin üzerinde en çok iki saat, ya da 4 derecenin altında buzdolabında saklanabilir.

Çiğ yumurta buzdolabında orijinal ambalajında 4-5 hafta, katı pişmiş yumurta ise bir hafta saklanabilir. Her iki durumda da yumurtada kırık veya çatlak olmaması gerekir.