Mikrodalga fırınlar, mikrodalga ışınları kullanarak gıdayı ısıtan, çok yönlü, mutfakta zaman tasarrufu sağlayan araçlardır. Mikrodalga fırınlarda pişirilen gıdalar, diğer yollarla pişirilen gıdalar kadar sağlıklıdır ve araştırmacılar kaynamaya kıyasla, mikrodalga ile pişirmede daha fazla vitamin, mineral ve besin değeri kaldığını düşünmektedir…

Mikrodalga fırınlar yemek hazırlanma sürelerinde önemli rollere sahiptir, ancak kırmızı et, tavuk, balık ve yumurta gibi gıdalarda pişirme ya da yeniden ısıtma yaparken, bu gıdaların güvenli bir şekilde hazırlandığından emin olmak için bazı özel tedbirler alınmalıdır. Eğer doğru bir şekilde kullanılmazlarsa, mikrodalga fırınlar tehlikeli olabilirler. Uygun şekillerde kullanılmazlarsa, mikrodalga fırınlar eşit olamayan bir şekilde pişirebilir ve zararlı bakterilerin yaşamaya devam edebileceği soğuk bölgelerin kalmasına sebep olabilir. Bir mikrodalga fırın biberonların, şişelerin veya kavanozların sterilize edilmesi için kullanılmamalıdır. Bu sebeple, gıda kaynaklı hastalıkları engellemek için güvenli bir şekilde mikrodalgada pişirme önerileri takip edilmelidir.

Mikrodalga nedir?

Mikrodalgalar, elektrik ve manyetik ışınların birlikte olduğu elektromanyetik ışın formudur. Elektromanyetik ışınlar x-ray ışınlarından, daha az enerjiye sahip ve radyo yayınlarında kullanılan frekanslara kadar uzanan bir aralık içindedirler. Mikrodalga ışınları ise radyo frekansında kullanılan elektromanyetik ışınlardandır. Mikrodalga ışınları, çok daha güçlü olan x-ray ışınları ile karıştırılmamalıdır.

Mikrodalga ışınlar gıdaların pişirilmesinde kullanılmalarında etken olan üç karakteristik özelliğe sahiptirler: metallerce yansımaktadırlar; cam, kağıt, plastik ve benzer maddelerden geçebilmektedirler ve gıdalar tarafından absorbe edilebilirler.

Mikrodalga Fırınlar ve Sağlık

Mikrodalgaların insan vücudunu nasıl etkilediğine dair çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Mikrodalga ışınlar gıdaları ısıtabildikleri gibi, vücut hücrelerini de ısıtabilmektedirler. Mikrodalga ışınlarına yüksek seviyelerde maruz kalmak sancılı yanıklara sebep olabilmektedir. Göz merceği özellikle yoğun ısıya ve katarakta sebep olan yüksek seviyelerdeki mikrodalga ışınlarına karşı oldukça duyarlıdırlar. Bununla birlikte testisler sıcaklıklardaki değişikliklere karşı duyarlıdır ve yüksek seviyelerde mikrodalga ışınlarına maruz kalma spermlerin ölmesine sebep olabilmekte ve geçici kısırlık görülebilmektedir. . Fakat bu tip kazalar yanma, katarakt, geçici kısırlık- yüksek oranlarda mikrodalga ışınlarına maruz kalma ile gözlenebilmekte, yani mikrodalga fırınlar için koyulan 5mW limitinden daha yüksek değerlerde gözlenebilirler.

Daha düşük seviyelerde mikrodalga ışınlarına maruz kalan insanlarda ne gibi etkilerin oluşabileceği konusunda daha az şey bilinmektedir. Geniş kitleler üzerindeki uzun süreli araştırmalar, düşük seviyelerdeki mikrodalga ışınlarının etkisini gözlemlemeyi içermektedir. Deney hayvanları üzerinde daha fazla çalışma yapılmakta, ancak hayvanlar üzerinde gözlenen etkileri insanlar üzerinde yorumlamakta güçlükler yaşanmaktadır. Hayvanlar ve insanların mikrodalgaları absorbe etmeleri farklılık göstermektedir. Öte taraftan, deneysel koşullar tam olarak insanların mikrodalga kullanmalarıyla oluşabilecek etkileri gösteremez. Buna rağmen, bu araştırmalar radyasyonun olası etkilerini anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Genel Yanlış Düşünceler

Mikrodalga fırınlar hakkında genel bazı yanlış düşünceler şöyledir:
Mikrodalga fırınlar gıdanın kimyasal yapısını bozmaktadır savı doğru değildir. Gözlemlenmiş tek değişiklik, gıdanın hızlı bir şekilde pişirilmesinden kaynaklanabilmektedir. Ancak, mikrodalga ışınları ile tehlikeli ya da zehirli herhangi bir bileşenin oluştuğuna dair bir kanıt yoktur.

Mikrodalgada pişirilmiş bir gıdayı tüketmek, radyasyona maruz kalmanıza sebep olmaktadır savı doğru değildir. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde fırın kapatıldıkça, herhangi bir mikrodalga fırında ya da gıdada kalmayacaktır.

Mikrodalga radyoaktiftir savıda doğru değildir. Mikrodalga enerjisi, fırını, gıdayı ya da herhangi bir yüzeyi radyoaktif yapmamaktadır. Genişletilmiş araştırmalar sonucunda, herhangi bir seviyede mikrodalgaya maruz kalma ile ne kanser oluştuğune de kanserin ilerlediğini gösteren kanıt yoktur.