Şaraplar üretim şekli kadar saklama koşullarına göre de farklılıklar gösterir. Çok iyi bir bağda yetiştirilmiş şaraba en uygun üzümden yapılan bir şarap eğer saklama/şişelenme koşullarına uyulmadıysa aromasından çok şey kaybeder.

Şarap Saklama Koşulları

Öncelikle şarabın saklanacağı yer kuru, nemsiz bir ortam olmalı. Şaraba doğrudan ışık, hele ki güneş ışığı kesinlikle gelmemeli. Şarabın hava ile temasını engelleyen mantarın kuruyup dağılmasını önlemek için şarap yatık olarak saklanmalı, bu sayede mantarın nemli kalması sağlanmalı.

Şarap  Mantar Kalitesi

Bir şarap kırk seneye kadar saklanabilir. Şaraplarda olduğu gibi şarabı muhafaza için kullanılan mantarların da belli bir dayanma süresi vardır. Kimi mantarlar 3-4 yılda ömrünü tüketirken kimi mantarlar 15 yıla kadar dayanır. Bu nedenle mahzenlerde saklanan şarapların belli aralıklarla mantarları yenilenir. Şarabın bozulmasına neden olan şeylerin başında bu olduğu için çok severek aldığınız şarabın sizi misafirin önünde mahçup düşürmesini engellemek için mantarını değiştirmeyi ve şarabınızı yatık olarak bekletmeyi ihmal etmeyin.

Aroma

Eğer şarabınızın bekletme sonucunda nasıl bir değişim içine girdiğini anlamak istiyorsanız bu şaraptan çoklu olarak alın ve onu kavına yerleştirdikten sonra birkaç ay aralıklarla için.

Aynı türde şarapları kavlarında bekletip belli aralıklarla içersiniz seçtiğiniz şarabın zamanla nasıl bir aromaya sahip olduğunu anlar, eğer aroması zamanla daha iyiye gidiyorsa saklamaya devam edersiniz. Bu sayede şarabınızın bozulup bozulmadığını da anlarsınız.