Ananas, sıcak iklimlerde yetişen tropikal bir meyve türüdür. İlk kez Orta ve Güney Amerika’da yetiştirilen ananas, Avrupa’ya tanıtılmış ve tüketimi yaygınlaşmıştır. Sağlığımız için önemi büyük olan ananas, vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri bolca bulundurur. Ananasın büyük bir bölümü sudur ve kalorisi çok düşüktür. Yağ bulundurmayan, vücudumuz için gerekli olan potasyum ve magnezyum gibi minerallerini bulunduran enzim etkinleştirici ve antioksidan olma özelliğinden önemli bir meyve türüdür. Ananas geniş yüzeyli, sarı-kahverengi karışımı, bol lif bulunduran, sulu olduğu için zayıflamaya yardımcı olan bir meyvedir. Ananas meyve, sebze veya suyu sıkılarak yenebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz.

Uzmanların araştırmalar sonucu, ananasın kansere yakalanma riskini azalttığını ve vücudumuz için önemli olan bromelain enzimi içerdiğini söylemektedirler. Bromelain sindirime yardımcı ve protein ayrıştırıcı bir enzimdir. Deneysel olarak kanser önleyici bir enzim olduğu ispatlanmıştır. Bromelain ayrıca şişkinliği ve ödem oluşumunu engellemektedir.

Ananas içerdiği protein mayası sayesinde sindirime çok yardımcı olup etin sindirilmesinde görev alıp bağırsakların temizlenmesinde önemli bir meyvedir. Ananas B vitamini sayesinde cildi nemlendirir ve saçları parlatma özelliği vardır.

Ananas kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonu düzenlemekte ve vücutta yağ birikimini önlemektedir.

Vücudumuzda ateşlenme olduğu zaman ananas suyunu içebilirsiniz. Ananas suyu nezleye ve yüksek ateşe iyi gelmektedir. Ayrıca boğaz iltihaplanmasını önler ve stresin önüne geçer. İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca ananas, gribe, hemoroide, ödem oluşumuna, yaraların iyileşmesine, mide asidinin düzenlenmesine, kemik ve eklemlerde kireçlenmeyi önlemesine, vücuttaki zararlı atıkların atılmasına yardımcı bir meyvedir. İyi bir idrar söktürücü özelliği olması bakımından toksinlerin atılmasına yardımcı olduğundan selülit tedavisinde kullanılan önemli bir meyve türüdür.

Anananas alırken taze olmasına dikkat etmeliyiz. Bu bakımdan yaprağının koyu yeşil renkte olmasına dikkat edilmelidir, tam olgunlaşmış ananas alınmamalıdır. Ortası çıkarılarak yenmelidir.