Uzun, alıcın sağlık açısından çok önemli bir meyve olduğunu belirterek, “Kalbin en iyi ilacı alıçtır. Alıç, özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır” dedi…

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Uzun, doğada kendiliğinden yetişen alıcın, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir açısından zengin olduğunu söyledi. Alıcın pek çok besin elementi, antioksidanlar ve diğer bazı kimyasal bileşiklerle birlikte vücuda önemli katkılarının olduğunu vurgulayan Uzun, anne sütünün artırılmasına da büyük fayda sağladığını belirtti.

Kan Damarlarını Güçlendirir

Alıcın, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmesinin yanı sıra tansiyonu düzenlemede de önemli rol oynadığını dile getiren Uzun, “Kalbin en iyi ilacı alıçtır. Alıç, özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır. Kalpte oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olur ve kan damarlarının çeperlerini güçlendirir. Kalp ritm bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı ve damar sertliğinde faydalıdır. C vitamini bakımından da çok zengin bir meyvedir” ifadelerini kullandı.

Yararlarını Bilmiyoruz

Dünyada 50’nin üzerinde, Türkiye’de ise 17 civarında alıç türü olduğunu ifade eden Uzun, Anadolu’da alıcın meyve olarak tüketildiğini ancak yararlarının çok iyi bilinmediğini kaydetti.

Peyzaj Ve Ağaçlandırma Çalışmalarında Da Kullanılabilir

Üzerinde çok sayıda bilimsel çalışmanın yapıldığı alıcın yaprak veya çiçeklerinin kaynatılarak içilebildiğini anlatan Uzun, şöyle devam etti:

“Meyvesi taze olarak da tüketilebiliyor. Alıcın yetiştiği ortama baktığımızda herhangi bir kültürel bakım koşulları olmadığını, sulama yapılmayan, doğal ve kıraç alanlarda kendiliğinden yetiştiğini görüyoruz. Bazı meyve ağaçlarının yanında da alıcın yetiştiğini görebiliyoruz. Dolayısıyla alıç, çok fazla bakım koşulları olmadan yetişebildiği için aynı zamanda önemli bir peyzaj bitkisi. Alıç, saha ağaçlandırmalarında veya çevre düzenlemelerinde de kullanabileceğimiz bir bitki. Alıcı meyve olarak tüketmenin dışında sarı, turuncu, kırmızı meyveleriyle birlikte çok iyi bir peyzaj bitkisi olarak da kullanabiliriz. Bu yönüyle değerlendirilebilir, zaten bununla ilgili ülkemizde çalışmalar da yapılıyor.”

Alıç bitkisini ticarileştirmenin de mümkün olduğunu belirten Uzun, “Alıç, Doğal olarak kolayca yetişebilme özelliği nedeniyle ağaçlandırmada da kullanılabilir. Çok fazla çalışma yapılmasa da bazı meyve türleri için uygun olmayan toprak koşullarını ortadan kaldırmak için kullanılabilecek bir meyve türü olarak görülüyor” diye konuştu.

Ticari Bir Meyve Olabilir

Alıcın daha çok kırsal ortamlarda yetiştiği için o yöredeki insanlar tarafından bilinen bir meyve olduğunu dile getiren Uzun, şunları kaydetti:

“Alıç, şehirlerdeki insanlar tarafından pek bilinmiyor. İnsanlar bunu belki pazarlarda ya da yerel marketlerde görmüş olabilirler. Bu yüzden alıç daha çok yöresel olarak tüketiliyor. Profesyonel anlamda ticari olarak üretilip pazarlanan bir meyve türü değil. Çok farklı tipte alıçlar mevcut, hepsi aynı özellikte değil. Pazarlamada önemli olan standart ürün yetiştirmektir, bunlar henüz standart değil. Çoğu farklı ağaçlardan alındığı için farklı özellikte meyveler. Bunu kırsaldaki insanlarımız daha iyi biliyor. Eğer alıç üzerinde ıslah çalışmaları yapılarak daha iri ve hasattan sonra uzun süre dayanan alıç tipleri elde edilirse ve insan sağlığına olan faydaları biraz daha anlatılırsa sanıyorum alıçla ilgili tüketim de artacaktır.”